Новини

Захистимо культуру! Відкритий лист на захист культурних інституцій

1 квітня на офіційному сайті Українського ПЕН було опубліковано відкритого листа до Президента України на захист культурних інституцій. 

Сам лист є “висловом великої стурбованості долею українських культуних інституцій”, – зазначається на початку звернення. У тексті йдеться про розвиток українського культурного простору після Революції Гідності, важливість якісного та сучасного культурного життя під час гібридної війни з Російською Федерацією. Також піднімаються питання подальшого існування інституцій національного значення, створення умов для виникнення та розвитку нових сегментів культурного простору, а також необхідність забезпечення прозорості та відсутності утисків.

Наводимо частину листа:

“Культурний сектор – флагман демократичних змін у соціумі. Це сфера, де діють люди активні, освічені і нестандартні; тут починаються процеси, які потім перетікають на інші сфери життя. Тому ми обурені згортанням підтримки та наступом на деякі з культурних інституцій у вигляді прямого й непрямого тиску, обмеження фінансування, повернення практики ручного управління і “телефонного права”, залякування перевірками та перспективами рейдерського захоплення. Ми обурені перетворенням конкурсів на заміщення посад керівників на імітацію прямих, чесних і відкритих виборів, де мав би перемогти найдостойніший, а “перемагає” попередньо узгоджений. Ми знаємо, що може трапитися далі, а це – нехтування європейськими цінностями, саботаж реформ, замикання України в “пострадянському” просторі.”

Повністю ознайомитися зі зверненням та підписати листа можна за посиланням на офіційному сайті Українського ПЕН. Зробити це можна у два способи: як приватна особа або ж від імені інституції.

Підтримати театральний журнал MIZANSCENA відтепер можна лише в декілька кліків:

Підтримати MIZANSCENA.COM:

Схожі публікації